неделя, 14 декември 2008 г.

Биретническа толерантност

Не е възможно в съвременен приключенски американски филм да не присъстват представители на всички етноси и раси в актьорския състав. Не е възможно да няма поне един негър (афро-американец), китаец (asian-american), мексиканец (мексикън-америкън) или жена (female-american:)). Като гледам колко индийци се заселват в Щатите в скоро време ще се въведе квота/стандарт и за индийци (индиан-америкън) . Нищо чудно новия Супермен да набива къри в почивките между спасяването на света или пък Били Дъ Кид да се преименува на Били Дъ Карате Кид (препратка към едни стари филми).


С така направеното уточнение в преамбюла на този пост и най-вече воден от принципа за равноправие на расите планирам да започна една серия от постове посветени на различните раси бира. Започвайки със светло пиво от преди месец ще продължа с една рецепта на тъмна бира, която пробвам в момента. В скоро време очаквайте постове за оризова бира, бира от къри и Corona. Как обаче да удовлетворим фемнинистките организации в този си опит за равноправност. Може би с една Blond beer?

Нека да видим необходимите продукти за рецептата:
1. Кутия малцов екстракт подправен с хмел.
2. Килограм сух тъмен малцов екстракт
3. Бирена мая.
4. 23 литра вода от чешмата
5. 20 милилитра белина - не за бирата, а за дезинфекция на оборудването.
6. 250 грама захар
7. "Чичо Томовата колиба"



"Чичо Томовата колиба" не се хвана в обектива

Започваме с "sanitation" или стерилизация на всичко, до което бирата ще се докосне (нищо свързано с цвета на бирата). Това съм го разказвал в предишен пост, но ... гореща вода, белина, изплакване и т.н.

Загрявам кутията с течен малцов екстракт, за да се втечни и съответно по-лесно да се излее от кутията. Загрявам в отделен съд още 2-3 литра вода и се старая да разтворя сухуия малцов естракт в нея. От къде го намерих този екстракат? Благодарение на българо-виетнамската дружба. Благодарение на Тонгата :)





Таааа ... в продължение на 10-15 минути чрез постепенно добавяне на сухия малц към горещата вода и постоянно бъркане се опитвате на разтворите целия 1 килограм. Добавяте малко от малца и бъркате, добавяте още и бъркате. Накрая го изливате върху главите на обсадилите крепостта войски и те загиват в адски мъки поради изцапаните с черно дрехи и поради страх от непоряди като ги види старшината толко' мръсни.

Този сух малц се предполага, че ще замени количеството захар, която използвах при направата на светлото пиво. За по изразителен малцов вкус на бирата се препоръчва ползването на сух малц вместо захар, като се разчита, че ферментацията ще се състои заради малтозата и маята ще има какво да яде до насита.

Изливам втечнения малц, разтворения сух малц в бидончето (онова за киселото зеле) и сипвам вода докато стане 23 литра течност. По едно време ме обхвана паника, че може нищо да не стане и реших да сложа 250 грама захар. Ей така за успокоение. Може пък и алкохолното съдържание да се вдигне :)

Добавям маята като внимавам температурата на бирата да не е повече от 30 градуса. След това затварям бидончето и ... трябва да поддържам температурата между 20-27 градуса, а си е студено. Пък и нали бирата е черна, може да и е студено я завивам в едно одеалце, и я слагам до Xbox-a да не и е скучно.


And now what?

Now we will wait.

Няма коментари: