четвъртък, 6 ноември 2008 г.

6 дена по-късно, наоколо пак мръсно

И на 6-тия ден Господ седна да почива....

...а аз започнах процеса по бутилиране

България, София, квартала, блока, на 5-тия етаж, 19:23 часа (много е важен часа)

Шест дена след "залагането" на бирата процеса на първична ферментация го "счетох" за приключил и реших да го докажа като измеря Final gravity на течността. В инструкцията препоръчват да е под 1060 единици (не знам какви единици), а при мен показва 1020. Вижда се на снимката по-долу...


... ако направите увеличение 100 пъти и обработите картинката с една от тези програми, които ползват във филмите "От местопрестъплението", "Престъпни намерения", "Наречена още" , "Черния боздуган" (този последния не върши работа, но го гледайте) :)))

Та викам си на акъла "....1020, значи алкохола ще да е повече. Ако стане като ракия още по-добре". Като пресметнах алкохола обаче се разочаровах малко 9,2% ABV (alcohol by volume), но пък като за първи път не е лошо. Как се пресмята ABV ли ? Вижте тук:

Всеки уважаващ себе си пивовар (кога станах и аз пивовар), ще отпие от бирата да я прецени та и аз така. Еми бива на вкус, но газировката е слаба и е малко мътна на външен вид. Ще се оправи си рекох (... на 3-тия ден Господ създал мъжа от кал, огледал го и се насладил на творението си. На 4-тия ден създал жената, огледал я и си рекъл "Ще се гримира и ще се оправи" - стар виц).


Така и така реших, че ще бутилирам, но къде бях оставил бутилките. Къде къде еми където и да оставиш 30 (триесе) бутилки все една ще се вижда и много вероятно всичките да са на едно място. Изплаквам хубаво бутилките (ако бяха по-стари и поне веднъж пълнени с нещо трябва да се дезинфекцират хубаво).


Във всяка бутилка слагам по 2 захарни бонбончета, за да може да стане вторична ферментация. Бонбонките са без есенция и ги получих заедно с бидончето и другите чарколяци. Мога и захар да сложа ако искам, ама хайде другия път като сменя рецептата.

Вторичната ферментация трябва да газира бирата повечко, а и след като се бутилира и затвори с капачката, няма къде да ходи въглеродния двуокис и ще се газира. При първичната ферментация не се газира достатъчно, така че изпращам бирата на поправителен.

Започвам да пълня бутилките, а от телевизора Сървайвър. Милинките. Аз бира пълня, те муат кокос и къртят зъби (особено Гери културистката). Нищо особено при пълненето само дето има доста утайка на дъното на бидончето и трябва да се внимава.

Виждате ли ми ръката на снимката по-горе? Е това съм аз и сега знаете как изглеждам. То и при сипването на маята се заснех ама то това с анонимноста е обречена кауза.

Резултата от бутилирането е видим по-долу.

Малко отгоре дойде бирата за 30 бутилки и напълних 2 стъклени още. Голям риск поех с тези стъклените, че ако сложи човек повече захар за вторичната ферментация направо си залага бомби вкъщи. Бомбират бутилките като камикадзе пред американско посолство, а и съседите почват да се "газират".
Трябва да се чака още 7 дена докато стане добре бирата. След това колкото повече престоява толкова по-добре - казват по книгите.

Няма коментари: