Не си спомням как ми хрумна, но сигурно съм попаднал в Интернет на статия за приготвяне на
бира в домашни условия и се запалих (колко ще ме държи времето ще покаже). След това гледах няколко клипчета в YouTube, порових се из сайтове, които
предлагат суровини, оборудване и аксесоари за направа (прозиводство звучи претенциозно някак) на бира и ето ме поръчал от един UK магазин (http://www.hopshopuk.com).
Процеса по доставката на поръчаното няма да разказвам в детайл (около 60!!! пъти звънях на Български Пощи докато успея да поръчам да доставят на адрес след като пратката бе вече на наша земя), защото няма отношение към бирата. По-късно разбрах, че има български електронен магазин с всичко необходимо, но явно съм го пропуснал някак.
Както и да е пристiгна накрая "инсталацийката".
В кашона:
- Бидонче 25-30 литра. Имаме си такива в България. Ако не за бира то за кисело зеле ще стане (успокоявах се аз имайки предвид платените за него пари)
- Arilock - на български ще да си има термин за това, но не го знам. Нещо като воден клапан или воден трап/филтър. Много важен компонент.
- Залепваща се лента термометър - лепи се на бидончето, за да следим температурата на wort-a (джибрето :)) . Не знаех, че има термометър в пратката и си бях купил един китайски термометър (форма на китара) да меря температурата. Сега си имам термометър китара (не свири) на терасата.
- Канелка - чеп за зе'йе
- тръбичка за пълнене на бутилки
- 30 (повтарям трийсет, триесе, тридесет) пластмасови бутилки
- Кило brewing sugar разбирай пудра захар
- 1.7 кг малцов концентрат в метална кутия. Същината (заедно с маята) на бирата.
- Пакетче бирена мая
- Хидрометър
- Carbonation drops - захарни бонбонки за вторичната ферментация
- DVD и книжка с инструкця
и една дълга пластмасова лъжица (за да се бърка джибрето с нея)
Как стана всичко
Дойде събота и настана време за бира. Отварям Youtube. Гледам филмчета и се надъхвам. Чета книжка с инстукции. Всички от екрана и книгите повтарят: - Sanitzee your home brewing equipment!
Демек дезинфекцирай, дезинфекцирай, дезинфекцирай. Викам си така и така ... я да изчистя вкъщи (ако не друго то поне червена точка за пред гаджето). Чистя под, мия чинии, подреждам кухня (демек отварям си фронт за действие) и започвам.
Слагам 2 тенджери на на котлона (не едновременно :)), за да сваря вода. Измивам бидончето с много малко белина и студена вода. След това с вряла вода го доизмивам. Заливам с вряла вода канелката, дългата пластмасова лъжица, капака на бидона и разни други пластмасови чарколяци от комплекта. Решавам да снимам (за архива) резултата. Ами сега! Не съм дезинфекцирал камерата/апарата. За малко и него с вряла вода да залея (по инерция). Естествено, че преувеличавам.
Свърших с дезинфекцията и се усещам, че пипам бидона все едно, че боравя с хирургическо оборудване. Егати и бирата. Ако не се получи упражнението винаги може да се оправдае производителя с лошата хигиена при приготвянето.
Нататък…
Загрявам малцовия екстракт с топла вода така, както си е в металната кутия. Идеята е да се втечни повече, за да се излива по-лесно от кутията. Много е гъст по принцип, а не може току така да похарчим остатъците в кутията и за това след като изливам съдържанието му в бидона изплаквам кутията с топла вода. Добавям захарта (1 кило) и още към 20 литра студена вода от чешмата (ако нищо не стане ще да е от водата от Искъро). Сумарно 23 литра вода барабар с топлата вода с малца и захарта. Гледам температурата на залепения на бидона термометър да е между 21 – 27 градуса (по целзий) и сипвам и бирената мая. Ако температурата повече от 32 градуса и сипя маята ще „опека” бактериите. Затварям бидона хубаво и „боцвам” аеротапата, в която съм сипал малко вода отгоре.
Чакам ....
Трябва да чакам 4-7 дена...
Трябва да подържам температурата между 20 – 30 градуса (30 няма как да стане. Ноември е все пак)
Ще трябва да чакате и вие ако ви е любопитно дали се е получило нещо
3 коментара:
кажи стана ли нещо от цялата работа, че и аз съм се зарибил
Стана разбира се. Виж следващите постове :)
ЛЕле...наистина впечатляващо! Поздравления.
Публикуване на коментар